www.pcmadd.com

13 noiembrie 2009

Şpaga la medici

Nu ştiu exact cât e salariul unui rezident. Am citit că e 1200 ron. Poate e aşa, poate nu. Dacă e aşa, e puţin. Nici eu sau altul nu cred că ne lăudăm că ne-am cumpărat un portofel mai mare, că ne dă leafa pe afară. Mai ştiu că depind de ei, dacă mă îmbolnăvesc. Dar şi ei depind de mine. Cel puţin cât nu sunt bugetar. Din taxele şi impozitele mele, îşi ia el leafa. Mică sau mare, aşa cum e. Deci părerea mea e că ar trebui să mă trateze bine indiferent dacă îi dau sau nu ceva intr-un plic, palmat sau îndesat în buzunarul halatului. Dacă eu nu sunt sănătos şi apt de muncă, nu îmi iau banii, nu mi se iau taxele, nu se face bugetul, nu îşi iau banii. Banii ăia puţini câţi sunt. Noi nu putem fără ei, ei nu pot fără noi.

16 comentarii:

dennis spunea...

din greseala am sters comentariul prietenului meu Montesquieu. noroc cu mailul :D
l-am pus eu :D
Montesquieu a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Şpaga la medici":

Prietene drag. Ai mare dreptate. Dar nu putem idealiza lucrurile. Insa nici nu putem sari calul in extrema cealalta. Privind lucrurile obiectiv si la rece situatia sta in felul urmator. Salarul unui medic rezident in primul an este salarul minim pe economie pentru un angajat cu studii superioare. Undeva in jur de 700 de roni, suma care creste in fiecare an de rezidentiat cu cate 100 de roni. Avand in vedere ca rezidentiatul la noi dureaza undeva intre 4 si 10 ani... medicul rezident trebuie sa traiasca dintr-o suma ridicola...
Aici intervin mai multe asptecte. Daca la 25 de ani doreste sa stea singur si nu cu parintii, trebuie sa-si plateasca o chirie (in cazul in care nu i-au cumparat parintii o locuinta). Cunoastem preturile la chirii. Mai trebuie sa manance, sa se imbrace, sa isi cumpere carti, si sa iasa la un film cu prietenii - ca totusi e tanar...
Procesul de vindecare este un lucru sfant, cel putin din punctul meu de vedere. In timp ce eu tratez un pacient, nu am voie sa ma gandesc ca oare din ce imi voi plati facturile, ce voi manca la cina, si de unde voi avea bani pentru plata chiriei. Eu trebuie sa pot sa fiu dedicat in intregime pacientului si tratamentului pe care-l furnizez. Dar din salariul pe care il primesti ca rezident... nu poti.
Stateam de vorba cu un mare profesor destul de recent si domnia sa spunea urmatoarele: "medicina, este singura facultate din Romania care dupa 6 ani de studii le ofera absolventilor o diploma pe care nu o pot folosi la nimic". Tu ai terminat ingineria, esti inginer. Altul a terminat stiinte economice si e economist... termini medicina, esti absolvent de medicina. Pentru ca sa poti profesa in schimb... trebuie sa treci printr-un examen teribil de greu, un rezidentiat care e discutabil cat de mult reflecta cunostintele tale medicale. Urmeaza ani grei de rezidentiat, pe salar minim, dupa care un nou examen pentru post. Urmeaza examen pentru medic specialist, primar, etc... Examene toata viata.
Medicina nu se poate face fara bani, a spus unul din marii mei maestrii. Dar in acelasi timp, a spus si ca medicina fara suflet nu poate fi facuta.
Nu poti pretinde parasolventa din partea pacientilor, dar e si mentalitatea la roman. Daca nu iei, pacientul isi poate imagina ca nu vrei sa-l tratezi cum trebuie. Romanul crede ca daca plateste e mai bine. Chiar daca rezultatele sunt la fel.
E o problema delicata de etica medicala acest subiect, si merita dezbatut si gasite solutiile cele mai bune.

dennis spunea...

ce te face sa crezi ca un inginer e mai avantajat sau castiga mai bine? recunosc, am avut si perioade cand am luat 2200 intr-o luna, dar aia a fost una singura. am lucrat in aer liber, 12 ore pe zi, sus pe stalp, la o temperatura de -5 grade. cati bani am luat in plus i-am dat pe medicamente. imi rugam moartea acolo.
chirie plateste si cel ce "trebuie" sa dea spaga, sa manance si sa se imbrace, sa iasa in oras si alte lucruri pe care le face si un rezident. in momentul in care cineva intra in tura de munca trebuie sa dea dovada de profesionalism. nu trebuie sa se gandeasca daca are bani de chirie, de facturi, de bere cu prietenii.
eu ii inteleg si pe ei, dar trebuie sa existe intelegere si din partea lor.

Montesquieu spunea...

Eu stiu asta...
Si daca as spune totusi cat de speciala e vocatia de medic... care pana la urma nu e meserie ci vocatie.
Unii vorbesc despre consecintele actului medical. Daca greseste un economist, se corecteaza, greseste un inginer, se corecteaza. Greseste un medic... nu se mai corecteaza.
Pe acest subiect se poate filosofa extrem de amplu, dar ceea ce cred eu ca e cel mai relevant este "sacralitatea" materiei prime cu care lucram. Cred ca toti cei care lucreaza cu oameni, incepand de la medici, ginecologii cu care intra prima data in contact noua fiinta umana - un moment divin... pana inclusiv la profesorii care formeaza caractere, si judecatorii care hotarasc asupra destinelor oamenilor...
Toate aceste preocupari ale oamenilor care au ca obiect central al activitatii insasi fiinta umana sub toate aspectele ei reprezinta niste devotiuni sacre menite sa aduca ameliorare si dezvoltare pentru rasa umana.

dennis spunea...

daca greseste un medic, nu se corecteaza. corect!
dar de ce sa platesc eu inainte? el sa isi faca bine treaba, pardon, vocatia si cu siguranta sanatatea fiind cea mai importanta, munca lui va fi rasplatita. rasplata normal urmand sa fie in functie de rezultate si posibilitati. dar cand vezi cate o familie care nu are dupa ce sa bea apa si iti spune direct pretul parca ar negocia marfuri, parca iti vine sa ii bagi in pi... fund vocatia cu totul.

Montesquieu spunea...

Aici nu pot sa argumentez cu nimic si sunt in totalitate de acord cu excelenta voastra : )
Noi nu suntem frizeri (cu tot respectul pentru frizeri) ca sa lucram doar cu un anumit tarif. Nu vorbesc deloc despre cei care refuza sa acorde asistenta medicala pentru care au depus juramantul lui Hipocrate pentru ca acestia reprezinta o cu totul alta categorie, si alt subiect. Vorbesc despre necajitii medici rezidenti care traiesc din venituri ridicole si care se simt prost in momentul in care vine pacientul cu insitente sa le dea un plic.
Si cred, cel putin experienta mea personala mi-a aratat astfel pana acum, ca cei care refuza sa ia banii sunt in majoritate, iar cei care lucreaza cu tarife sunt in minoritate. Unii vorbeau despre o solutie idealista. Sa se acorde salarii enorme pentru categoriile socio profesionale pe care le-am amintit si in comentariul anterior: medici, profesori, judecatori, pentru ca sa nu fie nevoiti sa ia foloase necuvenite de la clienti/pacienti. Iar daca gresesc cumva oricare dintre aceste categorii, sa fie sanctionati aspru si fara echivoc.
Ar fi o solutie despre care din nou se poate discuta mult.
Sunt un om intelegator, uneori chiar prea intelegator. O prietena imi povestea ca daca mergi pe mijlocul drumului, risti sa te loveasca masinile din ambele sensuri. In anumite situatii nici calea de mijloc nu este cea mai potrivita si trebuiesc luate decizii pentru una din variante.
Si atunci, revin la cuvintele maestrului meu care a spus ca medicina nu se poate face fara bani. Dar si tu prietene ai dreptate... si inginerul are probleme, si economistul are prioritati. Dar fii tu atent ca poate inginerul dupa 4 ani lucreaza deja. Economistul dupa 3 ani se poate angaja. Pe cand eu termin facultatea dupa 6 ani, in care cu greu poti lucra pe langa facultate, nu e o facultate usoara si nu se pot face compromisuri. Iar dupa absolvire, nu ai nici un fel de garantie ca vei putea vre-odata profesa. In cazul in care te numeri printre cei care nu dau rezidentiatul sau il cad, ai optiunea sa incerci sa te angajezi ca reprezentant la o firma de medicamente, sau sa-ti incerci norocul in alta tara... sau sa dai over and over again, in fiecare an examenul de rezidentiat.
Romanul inca nu intelege ca nu poti avea si calitate si ieftin. Calitatea se plateste. Asta ne invata si bunul simt. Si bazandu-ma pe acest bun simt, imi construiesc speranta in ideea ca majoritatea medicilor nu iau parasolventa doar de dragul de a lua, si ca daca cezarul si-ar primi ceea ce este al cezarului si pacientul s-ar simti respectat si medicul la fel.

dennis spunea...

draga prietene, calitatea se plateste. de acord. vei vedea si tu, si iti doresc asta, sa iti tii pillongoul in mana si sa te uiti cam cat 32% ti se ia din leafa. parca atunci zici ca platesti destul de mult, din care 10,5% reprezinta prima parte din spaga

Montesquieu spunea...

Poate prin faptul ca sunt balanta, si este o trasatura a zodiei, sau poate prin educatia pe care am primit-o dar una din conceptele fundamentale ale gandirii mele este tocmai echilibrul.
Iar aici din pacate nu am gasit o relatie armonioasa intre ceea ce dai si ceea ce primesti.
Nu ai dreptul sa ceri, daca nu oferi nimic la schimb. Dar daca oferi, poti sa si ai pretentia de a cere. Si trebuie sa existe un echilibru intre ceea ce dai si ceea ce primesti. Din pacate noi platim taxe, dar nu avem sosele, platim taxe dar nu avem conditii de viata, de munca, de educatie, de sanatate... Este nevoie de gospodari priceputi, de profesionisti si nu de politruci. De politicieni, de factori de decizie care sa foloseasca taxele colectate spre folosul contribuabililor. De elite politice care sa fie capabile sa produca bani din bani si nu doar sa cheltuie ceea ce primesc. Asa ca... votati Oprescu ; )

dennis spunea...

parca il vad pe oprescu cu lopata in mana facandu-ne autostrazi si cu mistria si canciocul ridicand spitale :))

Montesquieu spunea...

Un manager bun trebuie sa aibe helicopter view. Nu trebuie neaparat sa stie el cum se toarna betonul, dar trebuie sa aibe capacitatea de a-i mobiliza pe cei care toarna betonul ca sa existe autostrazi. Trebuie sa fie un presedinte care sa poata sustine relatiile internationale ale Romaniei, sa ne mai viziteze si alti sefi de state nu doar cei din Angola si Mozambic...
Trebuie sa fie un om cu caracter, cu bun simt, care sa nu se simta sef peste cei alesi ci sa aibe constiinta de reprezentant al intereselor acestora : )

dennis spunea...

nu stiu cum se face ca toti sunt buni si tari in declaratii, dar cand ajung acolo ...

Anonymous spunea...

Direct de la sursa: venit lunar net 940 ron plus bonuri de masa, venit in care este inclus si un spor de 10% de toxicitate.
off topic : Astept indignarea referitoare la jegul uman pe care il avem in fruntea tarii, referindu-se la cancerul primei sotii a lui Antonescu, ca la alte declaratii( mult mai umane)te-ai "autoindignat". Si sa nu-mi vinzi gogosi cu "nu se referea la aia", ca pe asta nu o mai crede nici vanzatoarea de flori din piata. Astept cu nerabdare...
MML

dennis spunea...

off topic: eu nu vand gogosi ;) eu eram in drum spre casa cand s-au "confruntat". am vazut la tembelizor cand comentau anal-istii. am vazut+auzit declaratia fiecaruia+raspunsul si apoi si-au dat aia cu parerea. eu nu stiam ca prima sotie a lui antonescu a avut cancer. deci nu aveam cum sa fac legatura de care zici tu.

tu stiai ca prima doamna antonescu a avut cancer? daca da, chiar esti interesat de viata candidatilor, daca nu....orice ai zice si ai face nu te cred ca tu te-ai gandit in secunda 2 dupa ce a terminat de zis, ca base se referea la asta. iar daca esti in categoria 2, esti si tu usor de manipulat de anal-isti

dennis spunea...

ce candidat care isi doreste sa atraga simpatia/ votul publicului ar face un comentariu despre un subiect atat de dureros pt orice fiinta umana cum este o boala mortala precum cancerul???

to anonim MML

dennis spunea...

to montesquieu: aici e ca in lantul trofic. fiecare meserie e la fel de importanta si asa cum ti se pare normal ca un pacient sa plateasca pt calitate, poate asa ar trebui sa o faca si un prof, sa ramana o tara de analfabeti, sa vad cum o sa se mai faca de exemplu medicina, ca doar si profii au un salariu de mizerie. medicii au norocul ca actiunea lor e pe termen scurt, adica se resimte imediat.

Montesquieu spunea...

to Dennis: dupa cum am sustinut si in comentaril nr. 3, sunt de parere ca e o problema de sitem undeva... si ca toti cei care lucreaza intr-unul din domeniile care au ca obiect central de activitate omul, ar trebui sa fie remunerati intr-un mod responsabil si echitabil. La fel si in comentatiul 5 am precizat, ca nu cred ca e cazul sa facem un clasament al importantei meseriilor. Iar pentru calitate nu tzin neaparat sa plateasca pacientul in mod direct. Poate plati statul sau firma de asigurari, in functie de regimul in care traieste pacientul: comunist sau capitalist.
Pe de alta parte insa... observ o usoara reorientare a tendintelor populatiei de la invatamantul universitar de lunga durata spre cel de scurta durata, sau vocational.
Nu poti face invatamant si de calitate si de cantitate in acelasi timp. Suntem o tara de avocati, medici si ingineri. Dar cine va mai munci? Si de unde atatea locuri de munca pentru sefi? Ungaria a trecut printr-un proces asemanator, iar acum se observa o crestere continua in privinta celor care opteaza pentru o profesie care nu necesita studii superioare.

dennis spunea...

@Anonim MML:
astept cu nerabdare indignarea ta vizavi de declaratia "Iar Clujul e la o mie de ani de Bucuresti". O frustrare provenita in urma refuzului unei clujence. Altfel nu imi explic: e un oras in care nu imbatranesti in trafic, care are un centru universitar recunoscut, s-a dezvoltat enorm in ultimii ani si ofera si posibilitati pentru pitzi si coca. Eventual e la 600 km de Bucuresti.

Trimiteți un comentariu

Acum e randul tau: